Kahve’nin anavatanı Ethiyopya
Profesyonel iş hayatının bir getirisi olarak bir proje için bir aksilik olmazsa iki sene kadar Ethiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yaşayacağım. Buraya gelmeden önce gerek internetten gerekse de daha önce burada yaşamış olan bir arkadaşımdan bazı ön bilgiler aldım.
Denenecek bir çok restoran ve yerelnlezzet var. Bunları sırası geldikçe paylaşacağım.
Ethiyopya ile ilgili en çok bahsi geçen bilgi de kahvenin anavatanı olduğu gerçeği. Hatta kahveye adını veren de Ethiyopya’da bulunan Keffe şehri. Kahve buradan önce arap yarımadasına Yemen’e oradan da Osmanlı imporatorluğunun baş şehri İstanbul’a geçiyor. İstanbul’da yaygınlaşmasına paralel olarak İstanbul’a gelen Venedikli tacirler vasıtası ile Venedik’e oradan da Avrupaya yayılıyor.
Kahve Addis Ababa’da gündelik hayatın bir parçası. Lüks Coffee Shoplardan derme catma barakalara kadar geniş ölçekte kahve satılan işletme var burada. Lüks ve sefalet iç içe geçmiş kol kola yürüyor resmen. Bunun yanında bizim ofiste de birlikte çalıştığımız Çinli arkadaşlar da kendi kahvelerini kendileri yapıyor ofiste ve genelde çay yerine kahve içiyorlar.
Şehirde gördüğüm kadarıyla iki kahve zinciri var birisi TOMOCA diğeri Kaldi. Tomoca adını İtalyanca Torrefazione Moderna Cafe kelimelerinin ilk iki harfinin birleşiminden alıyor, Türkçeye aşağı yukarı Modern Kahve Kavurma şeklinde çevrilebilir.
Diğer Zincir olan Kaldi ise kahveyi ilk bulan çoban’ın adı. Rivayete göre o zamanki adıyla Habeşistan’ın Keffe şehrinde yaşayan Kaldi adındaki çoban hayvanların bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından daha hareketli olduklarını gözlemlemiş, ardından da kendisi denemiştir. Verdiği hissi ve keyfi sevince diğerlerine de haber vermiş ve bu sayede kahve bugünlere kadar gelmiştir.
Bir sonraki yazıda Tomoca’dan daha detaylı olarak bahsedeceğim.