Yaklaşık bir aydır Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dayım. Etiyopya’lı arkadaşım iki ay süren bir oruç döneminin ortasında olduğundan bu süre zarfında daha çok civardaki Türk ve Avrupa mutfağı servisi yapan restoranları denedim. Onlar ayrı birer yazının konusu olacaklar. Paskalya ile birlikte Etiyopya’lı arkadaşın orucu da bitince biraz geckmeli de olsa soluğu Addis Ababa’daki en iyi yerel restoranlardan biri olduğu söylenen Habesha 2000’de aldık.

Mekân epey otantik, birkaç fotogaf çektim ama ortam loş olduğundan pek iyi çıkmadı. Bizdeki restoranların aksine burada masalar sehpa sandalyeler de tabure ayarında. Ayrıca sandalyelerin arkalıkları Aksum’da bulunan Kral Ezana’nın meşhur dikilitaşı şeklinde. Gerçi şehirdeki bir çok şeyde bu dikilitaşın ezini bulmak mümkün.
Sandalyeler Kral Ezana’nın dikilitaşı şeklinde
Sipariş verdikten sonra ibrik ve leğenle birlikte su ve sabun geliyor masaya bununla elinizi yıkıyorsunuz çünkü yemek elle yeniyor, yerel halk bu şekilde yiyor turistler için çatal da getiriyorlar ?. Ama ben de ortama uyarak arada elle arada çatalla yedim.

Arkadaşın önerisi üzerine Chickena Tibbs diye bir yemek sipariş ettik. Tabi Chickena’yı görünce tavuk yemeğiymiş gibi geliyor ama alakası yok bildiğin bizim saç kavurmaya benzeyen et yemeği. Yemekle birlikte zemini injera denilen krep/akıtma/çizleme benzeri ekşi mayalı ekmekle kaplı bir tepsi geliyor. Tepsinin ortasındaki kısım bıçakla alınarak yemekler bu alana konuluyor.




Bu arada yemek fondü seti benzeri alttan ısıtmalı bir tavada geliyor. Alt kısımda mangal kömürü var hem yemek boyunca yemeğin sıcaklığı korunuyor hem de arada ateşin üzerine düşen yağlar sayesinde ocakbaşı etkisi yaratıyor.
Yemeğiniz altında kor ateşiyle her daim sıcak kalıyor
Yemeğin kendisine gelirsek kullanılan baharatların etkisiyle bana sucuğu anımsattı. Injera’nın ekşiliği ile gayet uyumlu bir ikili oluşturuyor.
Kahvenin anavatanında olduğumuzdan yemekten sonra geleneksel kahvemizi de yudumluyoruz. Kahve ilginç bir şekilde patlamış mısır ile birlikte servis ediliyor. Kahvenin çiçeksi bir aroması var bana içerken sanki içine gül suyu konmuş gibi geldi.


Genel olarak baharatlı yemekler ile arası iyi olanlar için Etiyopya mutfağını tavsiye ederim. Burada kullanılan baharatlar bir başka lezzetli geliyor bana. Türkiye’de bir çok restoranda karşılaştığım o yapaylık burada bulunmuyor. Fiyatlar hemen hemen Türkiye ayarında Chickena Tibb’s yaklaşık 200 ETB ye bu da yaklaşık 30 TL’ye denk geliyor.